Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2008 00:55 - Търговския регистър- хаос, нерви и цинизъм
Автор: aphroditta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 806 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В тази държава едно нещо работеше като хората- търговския регистър към съда. Поне в София. Намериха се майсторите му и само защото имаше 15 милиона за усвояване създоха едно ГОЛЯМО нищо. Това голямо нищо се надува, надува и в недалечно бъдеще така яко ще изплющи, амо дано поне по създателите му, защото горките хора в България, за пореден път заплащат заради алчността и некъдърността на управниците си.
Новия търговски регистър, тъй прехвалван от медиите преди нова година....тръгна. С необучени, недостатъчно  кадри, къде на шега, къде на истина  се опитва да работи.
Разбрах, че част от назначените вече напускат. Те пак много издържаха...почти месец. Ако аз трябваше да работя в тези условия два дни са много. Постинга ми има друга цел, а не да коментира служителите, част от които наистина се стараят и трият срама от челото на други свои колеги.
Гневът ми е към ръководството на Агенцията- конкретно г-н Емил Станков и г-жа Даниела Митева тези хора трябваше одавна да са подали оставки, защото след няколко отлагания на търговския регистър не успяха да създадат организация, която наистина да доведе до облекчения и стимулиране на  българския бизнес. И питам нима службата на тези двама господа е по- важна от лицето на България пред Европа и света?  Питам и тях и Милен Велчев, които ги закриля... Докога в родината ми ще слугинстваме на  хора домогнали се до власт, която използват единствено за лично облагодетелстване?
Не е ли цинично това, което в момента правите с хората? По цял ден висене на опашки и неясен изход дали ще успеят дори в последните минути да подадат заветните си документи?
Вратите на агенцията се залостват /няма грешка/ в 3 часа. Има само един изход- навън. Иначе сте си вътре.Чакате послушно. В 5, ако не сте на гише се омитате щото ви пъдят.На никого не му пука, че сте чакали от сутринта. Утре пак ще дойдете...
Разбрах, че чужденци продават дяловете си от фирмите и напускат завинаги България. Не желаят да работят в тези условия. Не желаят / и логично/ личните им данни да се публикуват в интернет и да са видни за всички престъпници в света.
Не желаят самите те да се забъркат в кашите на нашата управия.И не на последно място- не желаят да се превръщат в пострадали от престъпления. Защото по сега действащия ред нищо чудно Хасан да придобия фирмата на Бил Гейтс, ако той реши да се регистрира в българския търговски регистър. Ама толкова е елементарно, че ...няма да споделям, за да не давам идеи на престъпния контингент, те не, че не са се сетили де. Това е само един пример. Героите може и други да са. И най- интересното е, че няма да може да се докаже, кой точно куриер е подал документите, защото това агенцията не я интересува. Не я интересува и простичкия факт, че документите може да са подправени от въпросния куриер.
Който не вярва да провери.
Нещо много важно- ако някой каже, че има елекронен подпис и живеем в 21 век, нека пробва да се регистрира и да се обади. Оказа се, че това е мисия невъзможна.
А за писането на заявленията на ръка, защото pdf формата, не е най- добрата идея просто нямам думи...добре, че има програми които могът да се изтеглят /безплатно/ защото упражненията по право и краснопис не са условие за развитие на успешен бизнес, но заслугата за тези програми не е на агенцията, а на едни други хора, които за щастие нямат нищо общо с търговския регистър на Агенция по вписванията.
И последно ще аргументирам заглавието си- ХАОС - защото липсва елементарна организация на начинът по който се обслужват гражданите. Сутрин- ранобудните стоят на студа, после в 8.30 се домогват до заветния салон на агенцията, който се пръска по шевовете- едва дишат и се молят да не стане я срив в системата / много често се случва/, да не се прецака я компютъра, я скенера /и това често се случва/ и да успеят до вечерта да свършат щото в 5 са аут. НЕРВИ- защото е ненормално да се развиват нещата в тези отвратителни условия. Още от три часа едни прозорливи хора наобикалят чакащите за да им кажат, че по- добре да се откажат за днес и да опитат друг ден. А, че си прекарал почти целия си днешен ден в агенцията- те съжалявали, ама така стоели нещата. Не можели по- бързо. Хората напускали...и трябвало да се съобразяват с 8 часовия им работен ден.
ЦИНИЗЪМ- защото вместо да са обслужващи, те са властимащи, ако не желаят да работят- няма как да ги накараме насила. Те колят, те бесят. Те решават нашето време, те най- безкруполно напускат работните си места в 5 часа и няма сила, която да ги накара да се върнат. До следващия работен ден. Не им пука, нито за вас, нито за вашето работно време и извънреден труд, нито за това как се оправяте.
Те са обслужващия и ръководен персонал на  агенция по вписванията.
Малко дълъг стана поста ми. Още много мога да пиша. И не защото съм мрънкало, а защото не мога да се примиря с това, че една работеща система се замени с една неработеща, мудна и мързелива такава. И за по- малко от 10 дни- забравете да регистрирате фирма. Просто не става.
Този пост е подкрепен с личните ми наблюдения и се отнася за   Агенция по вписванията в София.  


Тагове:   хаос,   нерви,   регистър,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. glary - Търговският регистър - добра идея, изкривена през българската призма
02.02.2008 23:58
Смятам, че замисълът за търговския регистър е добър и по този начин се опитваме "уж" да си улесним живота и да следваме европейския модел, но уви пак се опорочиха нещата по нашия си начин български. Нищо не е изпипано както трябва, въпреки многократното отлагане на влизането в сила на Закона за търговския регистър. Да не говорим, че по всякакъв невероятен начин не се спазват разпоредбите на закона.
Разбрах, че в Благоевград например отказват да приемат заявленията за запазване на име, "не ги признавали" и по този начин изпищяха хора...
Да не говорим, че удостоверенията за пререгистрация например се издават безплатно по закон, но много фирмени отделения при съдилищата събират такса от 10 или 15 лв.
Ясно е, че срокът за регистрация по закон няма как да бъде спазен, тъй като вместо 90 длъжностни лица по вписванията, са назначени едва 37.
Да не говорим с колко абсурди ще се сблъскваме в бъдеще, като например регистриран ЕТ, в чийто предмет на дейност са споменати "застрахователни сделки"....
С всеки изминал ден се появяват все повече и повече въпроси и неясноти, но за съжаление няма кой да отговори и ще трябва да действаме на принципа проба-грешка, докато не налучкаме верния път...и пак това не е гаранция. Щом хората, които са измислили закона, не можеха да отговорят на стотиците въпроси, които имм бяха задавани на един семинар, на който присъствах, то кой тогава ще отговори и как тогава ще проработи тази нова система?
Ето че нещо добро като идея и като замисъл, каквито е Търговския регистър, е опорочено заради българския ни подход и начин на изпълнение. Все нещо ще е недогледано, недоизпипано, изкривено и в ущърб на общите интереси...
За съжаление много неща в България са така - все нещо ще куца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aphroditta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 11445
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930